Merhaba Sevgili Ebeveynler;
⚡️ Sistemler dünyası olarak bilinen ve son atak dönemi olan 75. hafta atağında kazanılan beceriler, genellikle atak bitimine yakın dönemde gözlemlenmeye başlanır.
⚡️ Ayrıca önceki atak dönemlerinde öğrendiği ancak fiziksel olarak gerçekleştiremediği tüm becerileri aktif bir şekilde kullanabilir.
⚡️ Bebeğiniz bu atak dönemiyle birlikte, duygularını mimiklerini kullanarak size rahatlıkla hissettirebilir.
⚡️ Bebeğinizin artık kendi işlerini kendisinin halletmesini istediğini fark edebilir, sizden biraz daha fazla bağımsızlaştığını hissedebilirsiniz.
⚡️ Sizden ve babasından gördüğü tüm gündelik işlerin benzerini, oyuncaklarının ya da farklı nesnelerin üzerinde taklit etmeye başlar.
⚡️Artık yakın geleceğe dair ufak planlar hazırlamaya başlayabilir. Bunun için düşünme becerisini aktif olarak kullanır ve kendince planlar yapmaya çalışır.
⚡️ İstediklerini şirinlikle elde edemediği noktada, anında duygu durumunu değiştirerek öke patlamaları yaşayabilir.
⚡️ Bu atak dönemiyle birlikte, bebeğinizin bazı korkularının olduğunu gözlemlemeye başlayabilirsiniz. Bu korkular yerli-yersiz çok farklı şekillerde olabilir. Çünkü artık zihinsel algılaması, oldukça gelişmiş durumdadır.
⚡️ Bebeğinizin bu atak döneminin sonlarına doğru ‘pazarlık yapma’ becerisi kazandığını da gözlemleyebilirsiniz.
⚡️Bebeğinizin gerçekleştirdiği son atak dönemi olan 75. hafta atağında, dünyayı algılaması büyük oranda değişir. Çünkü artık her şeyin çok daha fazla farkına varmıştır. Gördüğü, yaşadığı, duyduğu her şeyi anlamlandırmada zorluk yaşayabilir. Sonuç olarak huzursuzluğu artabilir ve uyku sorunları yaşayabilir.
⚡️Bu durum bebeğiniz için oldukça korkutucu olabilir. Korktuğu noktada ona asla bunun anlamsız olduğunu veya korkusunu küçümsediğinizi hissettirecek şekilde davranmamanız önemlidir.
⚡️Bebeğinize bu noktada gerekli tüm destekleri sağlamanız, onun için dış dünyanın korkutuculuğunu büyük oranda hafifletecektir. Bebeğiniz her işini kendisi yapmak istediğinde, ona fırsat tanımanız gerekir. Elbette her şeyi doğru yapamayacaktır. Yapamadıkça inatlaşabilir. Bu noktada hemen müdahale ettiğinizde başarısızlık duygusuna kapılabilir. Bu, bebeğinizin gelişimi açısından oldukça sakıncalıdır.
⚡️Bir süre bırakmalı, izlemeli, cesaretlendirmeli ve gözlemlemelisiniz. Yardım teklif edebilir ama gerekmedikçe asla müdahale etmeye çalışmamalısınız.
⚡️Büyüme atağı veya başka bir huysuzluk döneminde uyku eğitimi, tuvalet eğitimi, ek gıdaya başlama ve sünnet gibi radikal değişimler yapılmamalıdır. Bunun sebebi, bebeğin zaten kendini rahatsız eden bir dönüşüm sürecinde olmasıdır ve bir de bunun üstüne başka rutin değişimleri eklenmemelidir.
"Anne saatinde sayfama uğramayı unutmayın." 🙏 Beğeni ve yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiler ❤️
Comments