top of page
Yazarın fotoğrafıBahar Aktan

3. Atak Dönemi Kazanılacak Özellikler ve Bu Dönemi Kolay Atlatmanın Yolları (12.Hafta)


Merhaba Sevgili Ebeveynler;


⚡️Bebeğiniz 3. Atak döneminde(12. Hafta), 2. Atak döneminde kazandığı yeni beceriler konusunda uzmanlaşmaya başlar.


⚡️Bu atak dönemi ile birlikte, önceleri zihinsel olarak kazandığı becerilerin artık fiziksel yansımaları gözlenebilir.

Atak döneminde bebeğinizin algılama biçimi sadece görsellik olarak değil, tüm duyularıyla etkileşim içerisindedir.


⚡️Bebeğiniz artık bulunduğu ortamda bir nesne dikkatini çektiğinde, sadece gözleriyle incelemek yerine ellerini ve ayaklarını o nesneye doğru uzatabilir.


⚡️Bebeğiniz bu atak döneminde, dikkatini çeken ya da ona uzatılan bir nesneyi iki eliyle yakalayabilir, kavrayabilir ve tutabilir. Eğer bir çıngırağı varsa, bilinçli bir şekilde onu sallayabilir.


⚡️Ellerini inceleyen bebeğiniz, parmaklarıyla oynamaya başlar. Bunun sonucu olarak parmaklarını ağzına sokabilir öğürmeler meydana gelebilir.

Bazı bebek, bu atak dönemi ile birlikte dönmeyi de keşfeder. Bu durum, gelişen kasları ve kaslarını nasıl kullanacağı ile doğrudan ilgilidir.


⚡️Algıları artık oldukça gelişmiş olduğu için, bu atak döneminde veya atak döneminin bitiminde kendi çıkardığı seslerin ilginçliğini fark edebilir ve sürekli bunu deneyimlemek için sessiz harfleri kullanabilir.

Bebeğiniz bu atak dönemi ile birlikte, ses çıkarma konusunda oldukça ustalaşırlar.

Çığlık atmaya başlama da bu atak dönemi ile birlikte görülmeye başlanır.


⚡️Bebeğiniz bu atak dönemi ile birlikte, artık başını net bir şekilde desteksiz olarak kaldırabilir.

Doğuştan getirdiği ve yaşamının ilk aylarında hayatta kalmasına yardımcı olacak reflekslerinin, bu atak dönemi ile birlikte oldukça kaybolduğunu söylemek mümkündür. Örneğin bu atak dönemiyle birlikte, bebeğinizin artık elle kavrama refleksi kaybolmuş durumdadır. Bunun yerine, kavramayı bilinçli bir şekilde gerçekleştirebilir.


⚡️Bebeğiniz üzerinde kalın kıyafetler olmadığında daha rahat hareket eder. Bu yüzden sıcak ortamlarda bir süre üzerinde fazlalık olan giysilerini çıkarın, kol ve bacaklarını daha rahat büküp salladığını gördükçe bedenini daha çok tanıyarak kontrol etmeyi öğrenebilirler.


⚡️Bazı hareketli bebekler bu 12 haftalık atak döneminde dönmeyi başarabilirler. Bazıları ise, tam olarak hazır olduğunu hissetmeden dönmeyi tercih etmezler. Yine de ona başarması için yardımcı olmayı ihmal etmeyin!


⚡️Bebeğiniz için bulunduğu ortam oldukça ilgi çekicidir. Bu sebeple onu kucağınıza alarak etrafı gezdirip, nesneleri tanıtabilirsiniz.


⚡️Bebeğinize yapacağınız; hızlı ve yükseğe hoplatmak gibi ani hareketler bebeğinizi eğlendirmekten çok korkutabilir.


⚡️Bebeğiniz artık dış dünyaya çok daha adapte olmuş olsa da hala sizinle yoğun tensel temasa ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız.


⚡️Bebeğinizin bu atak döneminde de her atak döneminde olduğu gibi kucaklanmak istemesi normaldir. Bu sebeple alışacak korkusuyla onu kucağınıza almamazlık etmeyin.


⚡️Bebeğinizin bu atak döneminde de uyku sorunları yaşaması normaldir. Çünkü artık dış dünyayı etkin bir şekilde anlamlandırmış durumdadır ve daha keşfedeceği çok şey vardır. Bu sebeple uykuya direnmesini, anlayışla karşılamanız gerekir.


⚡️Aynı şekilde beslenmeye vakit ayırmak istememe de bu atak döneminde karşılaşabileceğiniz problemler arasındadır. Bu sebeple aşırı zorlamadan sık sık meme ya da mama teklif etmeniz daha etkili olacaktır.


"Anne saatinde sayfama uğramayı unutmayın." 🙏Beğeni ve yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiler ❤️

41 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page