top of page
Yazarın fotoğrafıBahar Aktan

4. Atak Dönemi Kazanılacak Özellikler ve Bu Dönemi Kolay Atlatmanın Yolları (19.Hafta)


Merhaba Sevgili Ebeveynler;


⚡️Bebeğiniz 4. atak dönemi(19.hafta) ile birlikte, eskisi kadar ilgi beklemeyebilir. Artık annesinden daha bağımsızdır.


⚡️Bu atak dönemi ile birlikte bebeğiniz; çevresiyle, insanlarla, oyuncaklarıyla, nesnelerle ve hayvanlarla daha ilgilidir.


⚡️Zihinsel anlamda gelişimin hızlı bir sıçrama gösterdiği bu dönemde, bebeğiniz artık çevresindeki nesnelerle etkileşime girerken tüm duyu organlarını kullanabilir. Örneğin; ona doğru gelen bir topu yakalamak için ellerini uzatabilir.


⚡️Bebeğiniz, artık hareketlerini tam anlamıyla bilinçli bir şekilde gerçekleştirebilir ve yenidoğan reflekslerinden kurtulmuştur.


⚡️Oturmaya çalışma, kucağa aldığınızda ayaklarını sallama, ayaklarını ağzına götürme, dönmeye çalışma ve kıpırdanma bu atak dönemi ile birlikte bebeğinizin sürekli sergileyeceği davranışlar arasında yer alır.


⚡️Bebeğiniz çevresine karşı çok duyarlı olsa da zaman zaman sessizliğe bürünebilir ve yalnızca olup biteni seyretmek isteyebilir.


⚡️Bu atak dönemi ile birlikte, hızlı mod değişimlerini de görebilirsiniz. Keyfi yerinde olan ve oyun oynayan bir bebeğiniz, aniden huysuzlanarak kucaklanmak ister, eğer kucağa alınmaz ise ağlayabilir.


⚡️Bebeğinizin görüşü, bu atak ile birlikte bir yetişkinin görüşü kadar keskinleşmiş durumdadır. Uzağı, yetişkinler kadar net bir şekilde görebilir.


⚡️Bu atak döneminde, bebeğinizin oyuncaklarını daha ayrıntılı incelemesi, sallama, vurma, atma, ağzına sokma, yalama gibi davranışlar göstermesi olasıdır.


⚡️Ağız, bu aşamada bebeğinizin en çok ilgisini çeken kısımlardan bir tanesidir. Başta annesi olmak üzere konuşan herkesin ağzına ve ağzının nasıl hareket ettiğine bakar.


⚡️Ayrıca; kaldırılmak istendiğinde kollarını uzatmaya başlayan bebek, bu atak dönemi ile birlikte acıktığında dudaklarını şapırdatabilir ve doyduğunda yemek istemeyebilir.


⚡️Bebeğinizin gerçekleştirdiği dördüncü atak dönemi olan 19. hafta atağında, dünyayı algılaması büyük oranda değişir.


⚡️Zihinsel gelişimi, doğduğu ilk günlere nazaran çok büyük ilerleme kaydetmiştir ve bu da yoğun etkileşimler sonucu çok fazla uyarılmaya sebep olur. Uykuya ve beslenmeye vakit ayırmak istememesi, normaldir.


⚡️Bir diğer deyişle; bebeğinizin huzursuzlukları, meme-beslenme reddi, uykuya direnç gibi sorunlarının kaynağı daha fazla uyarana maruz kalmasından kaynaklanır. Meme-beslenme reddi sırasında aynı zaman diliminde çok fazla ısrarcı olmak işleri daha kötü bir hale getirebilir. Bu sebeple belirli aralıklarla teklif etmek daha iyi bir fikirdir.


⚡️Uykuya direnç gösterdiği anlarda ve huysuzlandığında, topu zıplatmak gibi spontan hareketler ile onun izlemesini ve sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.


⚡️Ninni söylemeniz, ılık bir duşun ardından masaj yapmanız da bebeğinizin huzursuzluğunun önüne geçebilir. Gerçekten işin içinden çıkamadığınızı anladığınızda, yakınlarınızdan yardım istemeyi unutmayın. Anne-baba olarak sizin de nefes almaya ara vermeye ihtiyacınız var.


"Anne saatinde sayfama uğramayı unutmayın." 🙏 Beğeni ve yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiler ❤️

40 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page