Merhaba Sevgili Ebeveynler;
⚡️ Programlar olarak bilinen 8. atak (55. hafta) dönemi, bebeğiniz yaklaşık 49-53 haftalıkken başlar ve ortalama 4 hafta kadar devam eder.
⚡️ Programlar dünyasının ilk kez algılanması, bebeğiniz için yepyeni beceriler ve hareket aktivitelerinin gelişmesini sağlar.
⚡️ Bu atak dönemi, fiziksel olarak yeni becerilere sahip olmanın en yoğun hissedildiği dönemlerden bir tanesidir. Bu sebeple, bebeğinizdeki değişimi net bir şekilde görebilirsiniz. Örneğin; bebeğiniz artık elinde kıyafetleriyle size gelebilir ve eğer fırsat verirseniz, kıyafetlerini kendisinin de giymeye çalıştığını görebilirsiniz.
⚡️ Bebeğiniz bu dönem ile birlikte, kendi rutinine uygun olarak bir oyuncağını banyo yaptırabilir veya uykuya yatırabilir.
⚡️ Uygun koşulları sağladığınızda ve yardımcı olduğunuzda, çocuğunuzun bir kağıdı karalaması da bu dönemde gözlemleyebileceğiniz yeni beceriler arasındadır.
⚡️ Bu atak döneminde; bebeğinizin eline almasını istemediğiniz bir nesneyi saklarsanız ve nereye sakladığınızı görürse, bir süre sonra sakladığınız yerden nesneyi almaya gittiğini göreceksiniz.
⚡️ Bu atak dönemiyle birlikte; bebeğinizin ilgisini en çok çeken şeylerin günlük rutinler olan bulaşık yıkama, evi süpürme gibi gündelik işler olduğunu fark edeceksiniz. Bu sebeple bebeğinizin sizi izlediğini fark ettiğiniz noktada ona ne yaptığınızı açıklamalı, vakit buldukça nasıl yaptığınızı göstermelisiniz. Bundan oldukça hoşlanacaktır.
⚡️ Bebeğiniz bu atak döneminde, diğer tüm atak dönemlerinde olduğu gibi daha fazla ağlayabilir, daha az uyuyabilir, bazı günler iştahtan kesilebilir ve bazı günler doymak bilmeyebilir.
⚡️Bebeğinizin gerçekleştirdiği 8. atak dönemi, yoğun olarak deney yapmayı seveceği bir dönemdir. Örneğin; bebeğiniz oyuncaklarının nasıl düştüğünü, nasıl yuvarlandığını veya nasıl zıpladığını görebilmek için sürekli oyuncaklarını veya çeşitli nesneleri etrafa fırlatabilir. Bebeğiniz bu davranışı sergilediğinde, ona kızıp yargılamak yerine; kendisine ya da bir başkasına zarar vermediği sürece müdahale etmeyin.
⚡️Çünkü bu durum, onun nesnelerin özellikleri ile ilgili çok sistemli bir şekilde deney yapıp deneyimleme yoludur.
⚡️Edindiği bu deneyimleri, ileride ihtiyaç duyduğunda bir şeyleri hangi yolla yapacağı konusunda karar verirken kullanacaktır. Kısacası bebeğiniz dünyanın nasıl işlediğini, bu şekilde öğrenecektir.
⚡️Bebeğinizi, bu atak döneminde oldukça kendisine çeken yemek yapma ve temizlik yapma gibi işlerinize dahil edebilirsiniz. Örneğin siz yemek yaparken, kucağınızda kontrollü bir şekilde yemeği karıştırmasına izin verebilirsiniz. Alacağınız oyuncak bir vileda ile, siz yerleri temizlerken onun da sizi taklit etmesi de iyi bir fikir olabilir.
⚡️Bebeğinizin her atak döneminde olduğu gibi, bu atak döneminde de uyku sorunları yaşaması normaldir. Çünkü keşfedecek hala çok şey vardır ve uyku bunları engelleyici bir roldedir. Ancak bu uykuya direnme, beraberinde huzursuzluğu ve beslenme reddini getirebilir. Dönemin geçici olduğunu bilmeniz ve sabır göstermeniz gerekecektir.
⚡️Uykuya geçişini hızlandırmak için, uyku rutinleri oluşturmanız ve uyku saatine yaklaştığınızda onu gereğinden fazla uyaracak nesneleri ortadan kaldırmanız faydalı olacaktır.
"Anne saatinde sayfama uğramayı unutmayın." 🙏 Beğeni ve yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiler ❤️
Comments