Merhaba Sevgili Ebeveynler;
🦷Diş çıkarma sırasında en sık ve rahatsız edici belirti kaşıntıdır. Ayrıca bebekler diş çıkarırken diş etinde kızarıklık, şişlik ve salya akması görülebilir.
🦷Bütün bu değişikliklerden rahatsız olan bebeğiniz, eline geçen her şeyi ağzına sokmak ve kaşımak ister. Huzursuzluğu yüksek seviyede olabilir.
🦷Uykusuzluk ve beslenme reddi bu dönemde ailelerin en büyük sıkıntısıdır. Bir de bu duruma hafif ateş ve halsizlik eşlik ederse anneler paniğe kapılır.
🦷Diş çıkarma süreci zorlu ve uzun bir süreçtir. Bebeklerimiz dünyaya geldiği ilk aylarda anne sütü ile beslendikleri için dişlere ihtiyaçları yoktur. Ta ki ek gıdaya geçene kadar.
🦷Anne karnında oluşmaya başlayan dişler bu süreç ile birlikte yavaş yavaş ağız içerisinde çıkmaya başlar. Literatürde dişlerin çıkma zamanları ve sıralamaları verilmiş olsa bile “Bebeklerin dişlerinin çıkma zamanları her bebekte farklılık gösterebilir.
🦷“Bebekler kaç aylıkken diş çıkarır?” sorusuna gibi kesin bir cevap verilemez. Ama genellikle bebeklerin ilk süt dişleri 5-10 aylar arasında kendini gösterir.
🦷Genel olarak bebeklerde diş sırası şöyledir:
🦷İlk olarak, alt ön iki diş çıkar.
Bunları üst diş çıkarma takip eder ve üst öndeki iki kesici diş çıkar. Bazı bebeklerde bu sıra olmayabilir.
🦷Daha sonra üst yan dişler ile köpek dişleri ve sonrasında da alt yan dişler ile köpek dişleri çıkar.
🦷Yaklaşık 12-15 aylar arasında birinci azı dişleri çıkmaya başlar. 25-30 aylar arasında da 2. azı dişleri çıkar.
🦷Genellikle 6. aydan itibaren çıkmaya başlayan süt dişleri, üst çenede 10, alt çenede 10 olmak üzere 20 tanedir.
"Anne saatinde sayfama uğramayı unutmayın." 🙏Beğeni ve yorumlarınızı bekliyorum. Sevgiler ❤️
Comments