top of page
Yazarın fotoğrafıBahar Aktan

Bebeğin kendi kendini sakinleştirme efsanesi


Merhaba Sevgili ebeveynler; 



✅Kendi kendini sakinleştirme ya da kendi kendini rahatlatma kapasitesini ve bazı uzmanların anne babaların bebeklerine ve küçük çocuklarına uyku eğitimi ile bu beceriyi öğretmeleri gerektiğini neden savunduklarını incelemekte fayda var. Kendini sakinleştirme rahatlatma psikolojide duygusal öz düzenleme olarak bilinir ve bir kişinin (bebek, çocuk, yetişkin) kendi duygularını düzenlemesi anlamına gelir. Örneğin, öfke hisseden birinin kendini başkasının yardımı olmadan sakinleştirmemesi, üzgün hissediyorsan neşelendirmesi ya da korkuyorsa o korkudan uzaklaştırması demektir. Büyük bir meseledir.

 ✅İki yaşında bir çocukla vakit geçirmiş herkes, bir kere öfke nöbetine girdiler mi değil kendilerini sakinleştirmek kimsenin onları kolay kolay sakinleştiremediğini bilir. Neden mi? Çok basit, çünkü bebeklerin ve küçük çocukların beyinleri bunu yapabilmelerini sağlayacak olgunluğa sahip değildir. Beynin duygusal öz düzenlemeyi yapabilecek mantıklı düşünceleri üretmekten sorumlu kısmı beş yaşına kadar yeterince gelişmez. Evet beş yaş beş ay değil!


✅Kısacası bir bebeğin biyolojik, fiziksel ve nörolojik olarak kendi kendini sakinleştirmesi mümkün değildir. Beyinleri yeterince olgun değildir. Bu üç aylık bir bebeğe yürümeyi ya da bir yaşındaki bir çocuğa sizinle uzun uzun sohbet etmeyi öğretmeye çalışmak gibidir.

 ✅Bebeklerin önünüzdeki fiziksel ve nörolojik kısıtlamaları (bizim gibi koşamazlar, bizim gibi duş alamaz, giyinemezler) hemen her alanda kabul ederiz, uyku hariç. İş uykuya geldiğinde bebekler ve çocuklardan Beklediklerimiz bana kalırsa neredeyse imkansızdır. Beynin biyolojik yapısı hakkında 5 dakika araştırma yapmak bile kendi kendini yatıştırma öğrenilecek bir beceri değil, zaman isteyen fiziksel bir gelişme olduğunu anlamaya yeter. Tıpkı çocuğun edindiği diğer beceriler gibi. ⚡️Ağlatılarak verilen uyku eğitiminin sonunda artık anne babasını çağırman bir bebek; yürüme çağında ya da anaokulu çağında bir çocuk, yaşıtlarının çok üstünde mucizevi bir beyin gelişimi gösterip kendi kendini yatıştırmayı öğrenmiştir. Öğrendikleri şey çok daha basittir: Çağırdıkları zaman gelmediğiniz. Bu, aslında kendi kendini sakinleştirmeyi tavsiye eden uzmanların bilerek ya da bilmeyerek savunduğu şeydir. Bazı bebekler ve çocuklar yetişkinlerin yardımına daha az ihtiyaç duyarak uykuya dalabilir, ama bunun kendi kendini rahatlatma olmadığını bilmek gerekir. Bu çocuklar sadece daha az anne baba müdahalesine ihtiyaç duyuyordur ve bu aynı şey değildir.

 ✅İşin tuhaf tarafı, çocuğun gelecekte kendi kendini sakinleştirme becerisine sahip olmasını sağlamanın en iyi yolu hayatının ilk dönemlerinde ihtiyaçlarına cevap vermektir. Beynin duygusal öz düzenlemesini yapan bölümlerinin yeterince gelişmesini sağlar yani bebeği kendi kendine sakinleştirmesi için bırakmak ironik bir şekilde beynin bunu yapabilecek kadar olgunlaştığında yapabilmesi ihtimalini azaltır. Eğer çocuğunuzun ileride kendi kendini sakinleştirebilmesini istiyorsanız onun ihtiyaçlarına şimdi cevap verin, gerçekten bu kadar basit.

 ❤️Bebeğinizin ihtiyaçlarını gözetmeniz yeterli, bebeğinize ve kendinize güvenin.



🙏🏻Kaydedip beğenmeyi ve ihtiyacı olduğunu düşündüklerinizle de paylaşmayı unutmayın! Anne saatinde sayfama uğramayı ihmal etmeyin, sevgiler. ❤️

18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page