top of page
Yazarın fotoğrafıBahar Aktan

Bebeğinizi/Çocuğunuzu Aynalamak


Merhaba eSevgili Ebeveynler;


💫Aynalanma kavramı Heinz Kohut’un kuramının temel kavramlarından birisidir.


💫Aynalama ile çocuğunuzu anladığınızı ona hissettirmiş olursunuz. Çocuğunuz, duyguları olumsuz olsa dahi kabul ettiğinizi anlayacağı için rahatlar. Ayrıca aynalama sayesinde duygularını baskılamasına engel olur, böylece sağlıklı ruhsal gelişimine de destek olursunuz.


💫Çocuğunuz öfkelendiğinde, üzüldüğünde, sıkıldığında, uygun olmayan davranışlar yaptığında aynalama yöntemini kullanabilirsiniz.


💫Örnekleyecek olursak; Çocuğunuz düştü ve bacağını çarptı canı çok acıdı ve ağlıyor. Bu durumda çoğu ebeveyn aaa kuş uçtu gibi şeyler söyleyerek çocuğa ağlamaması için acısını unutturmaya çalışır. Büyüklerimizden böyle öğrendik biliyorum ancak bu yöntem yanlış sevgili anne. Bu durumda şöyle davranmalıyız; Düştün ve bacağın çok acıdı, öpeyim geçsin. Geçecek güzel çocuğum/bebeğim, daha evvel de acımıştı geçmişti hatırladın mı? Acın geçene kadar kucağımda ağlayabilirsin. İnanın hemen sakinleşecektir. Çok uzun ağlamayacaktır.


💫Ya da tv izleyen bir çocuğumuz var ve süreli olarak izlettiğimizi düşünerek bunu yazıyorum. (TV,Telefon,Tablet konuları ile ilgili de bir post hazırlayacağım.) TV izleme süresi bitti ve TV kapattınız. Bu durumda çocuğunuz öfkelenir bazen kendini yerden yere atar, bağırır ve ağlamaya başlar. Burada yapılması gereken; sakince biliyorum, TV kapattığım için çok üzüldün, öfkelendin ancak yarın yine tv açacağım ve yine aynı sürede tv izleyeceksin. Hadi gel şimdi şu oyuncağa bakalım ya da şu oyunu oynayalım.


💫Çok mutlu olduğunda da oraya buraya zıplayan ve bazen düşebilen çocuklar da oluyor. Bu durumda şımarma otur demek yerine; Evet şu şu durumdan dolayı çok mutlu oldun, ben de çok mutlu oldum senin için hadi gel şimdi bunu yapalım. Enerjisini başka bir şeye yönlendirmeliyiz.


💫Çocuğunuzu anladığınızı ona aynalama yaparak hissettirmeniz, onun duygularını anladığınızı hissettirir. Böylece içe kapanık olmak yerine ya da bazı duygularını bastırmak yerine duygularını rahatça ifade edebilir. Kendisini yalnız hissetmeyeceği için ailesine olan güven duygusu zedelenmez.


💫 Erkekler ağlamaz, uslu kızlar ağlamaz demek yerine benim kucağımda ağlayabilirsin demek ona kendini daha fazla güvende hissettirir ve gelecekte duygularını açıkça ifade edebilmesi için olanak sağlar. Kaçımız utanmadan ağlayabiliyor ya da seni seviyorum diyebiliyoruz. Neden çocuğumuz yapmasın?


💫 Ebeveynlerin, çocukları ile yaşadığı zor durumlar karşısında duygularını dizginlemeleri gerekir. Çocuğu üzgünken, sinirliyken, anne-babasına karşı gelirken, bağırırken, duyguları dizginlemek zor olsa da, aynalamayı başarabilen ebeveynler zamanla çocukları ile daha kolay iletişim kurmayı başarabilir.


💫 Aynalama yapmak çocuğun hatalarını göz ardı etmek değildir. Yapmanız gereken çocuğunuzun duygularını paylaşmak. Böylece çocuğunuz savunmayı bırakır ve iletişime açık hale gelir. Daha sonra çözüme odaklanabilirsiniz.


“Anne saatinde sayfama uğramayı unutmayın." 🙏Beğeni ve yorumlarınızı bekliyorum. ❤️Sevgiler

211 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page