Gece uyanıklığı sebepleri birden fazladır.
✅Uyku düzeni kaydı bozuldu ise olur, gece uyanık kalıyor diye gündüz güne geç başlıyor ve gece uykusuna geç yatıyor ise. Bu durumda gece uyanık kalsa bile sabah güne en geç 8 de başlamak en iyisidir.
✅Yeni beceriler kazandığı dönemde olur. Dönmek, emeklemek, ayağa kalkmak, yürümek gibi. Bu becerileri gün içinde daha fazla yapması için teşvik edilmeli.
✅Atak diş gibi dönemlerde olur. Sürecin geçici olduğunu bilip bebeğin ihtiyaçlarını karşılayarak uykuya dönene kadar odada kalıp desteklenmelidir.
✅Bebek gün içinde strese maruz kalıyorsa yada anne stresli ise onun stresi bebeğe yansır bu sebeple olabilir.
✅Bebek gece uykusuna yatmadan yani gün içinde ebeveynleri ile yeterince kaliteli vakit geçirmiyorsa olabilir. Kaliteli vakitten kasıt sadece anda kalmaktır. Yani bebeği emzirirken elimizde telefona bakmak değil.
✅ Diş hastalık gibi bir durum varsa olabilir. Bu sürecin geçici olduğunu bilerek bebeğin ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra doktorumuza yapılması gerekenler için ayrıca danışmak faydalı olabilir.
✅Uykularını bölen reflü, geniz eti burun tıkanıklığı, solunum güçlüğü gibi bir durumu varsa olabilir. Bu durumların olmadığından emin olmak için doktorumuzdan gece uyanık kalmasına sebep olabilecek durumlar için detaylı muayene talebinde bulunmak faydalı olabilir.
✅Alışkanlığa dönüştü ise olabilir. Yani her gece belli saatlerde uyanıyor uyanık kalıyor diye yataktan odadan çıkarıyor oyun oynuyorsak bebek bunu oyun oynama zamanı gibi algılayabilir ve her gece bu saatlerde uyanmaya devam edebilir. Yapılması gereken odayı karanlık tutup, mümkün olduğunca yataktan ve odadan çıkarmamak uykuya dönmesi için eşlik etmek.
✅Gün içinde fazlaca uyarana maruz kaldı ise. (Tv,telefon,tablet gibi)
Comments